Op vrijdagavond 8 mei 2020, de vooravond van de dag van Europa, geeft een "unusual suspect" zijn of haar visie op de toekomst van Europa in een 'State of the European Union'. 

 

De jaarlijkse State of the European Union

De 'State of the Union' is de jaarlijkse toespraak van de president van de Verenigde Staten van Amerika tot de leden van het Amerikaanse Congres waarin hij de staat van het land overschouwt en zijn plannen en politieke doelstellingen voor het volgende jaar bekendmaakt. 

Nog voor ook de voorzitter van de Europese Commissie besliste om jaarlijks in september een Europese 'State of the Union' uit te spreken, raakte Ryckevelde vzw door deze Amerikaanse traditie geïnspireerd voor een eigen 'State of the European Union'. Al gauw waren ook andere partners zoals het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (VLEVA) en het Vlaams Parlement (vorige edities) overtuigd om met dit jaarlijkse evenement de ‘Dag van Europa’ in de kijker te zetten in Vlaanderen. 

Vorige sprekers waren onder andere Lieve Blancquaert (2019), Geert Hoste (2018), Kader Abdolah (2016), Jef Lambrechts (2015), Koen Lenaerts (2014), Gerard Mortier (2013), Jan Leyers (2012) en Geert Mak (2011). Bekijk hier het overzicht van eerdere edities van de State of the European Union.

Editie 2020

Momenteel zijn we bezig met de organisatie van de 'State of the European Union 2020'. Deze vindt plaats in Antwerpen en is een samenwerking van Europahuis Ryckevelde en VLEVA, de vaste partners, en dit jaar ook Europe Direct van de provincie Antwerpen en het Liaison Office van het Europees Parlement in België.

Meer informatie over de spreker en de exacte locatie volgt. 

 

Campagne Brexit

Ontdek meer