Je kan op veel manieren participeren. Hieronder somden we alvast 5 mogelijkheden op. 

1. Debatteer over Europa

De EU is actueel en controversieel. Het is met andere woorden het ideale onderwerp voor een debat. Bovendien leer je veel bij van elkaars standpunten.

 • Cafépraat: de ideale locatie om zonder druk en vol overtuiging meningen uit te wisselen, is op café. Durf het aan om een Europees thema te bespreken met je vrienden. Het wordt gegarandeerd een geanimeerde avond. Download hier bierviltjes met stellingen over Europese actuele issues voor extra inspiratie. 
   
 • Geen zin om op café te gaan? Geen nood. Op Debating Europe kan je vanuit je luie zetel je mening geven over een onderwerp naar keuze.
   
 • Een internationale uitwisseling opzetten met je organisatie of school is dé ideale manier om andere Europeanen beter te leren kennen en met hen van gedachten te wisselen. Bekijk het luik 'ga internationaal' op deze website voor alle mogelijkheden. Verloopt het gesprek wat moeizaam door de taal? Maak dan gebruik van deze vertaalapp

2. Volg ze op

Verkozen politici maken het beleid voor jou. Je mag ze dan ook vragen waarom ze sommige beslissingen wel of net niet nemen.
 

3. Onderneem actie

 • Als je iets wil veranderd zien aan de EU, start dan een Europees burgerinitiatief of geef je stem aan een lopend initiatief. Vanaf 1 miljoen handtekeningen komt dit wetsvoorstel op de agenda van de Europese Commissie.
   
 • Actie ondernemen is ook: betogen, je profielfoto op sociale media aanpassen of een lint of ander symbool dragen om je mening te uiten. Er zijn onnoemelijk veel acties om aan mee te doen, georganiseerd vanuit het middenveld of organisch gegroeid. Vind je niet wat je zoekt? Zet dan zelf een actie op touw. Of lees hier de '7 tips om te lobbyen' en beïnvloed het beleid rechtstreeks.
   
 • Je kan de burgerbeweging WeMove.EU steunen die campagne voeren voor een beter Europa, een EU die zich inzet voor sociale en economische rechtvaardigheid, milieu-duurzaamheid en een participatieve burger democratie. 
   
 • Ben je benadeeld in je rechten als Europees burger of ben je het slachtoffer van wanbeleid? Dan kan je de Europese ombudsman aanspreken. In sommige gevallen kan je je zaak aanvechten voor het Europees Hof van Justitie. Een schending van de mensenrechten kaart je aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. 

4. Doe vrijwilligerswerk

 • Word lid van het Europees solidariteitskorps. Ben je tussen 18 en 30 jaar? Dan kan je je 2 tot 12 maanden inzetten voor concrete projecten in de EU, zoals het voorkomen van natuurrampen en de wederopbouw na een ramp, hulp verlenen in asielzoekerscentra of helpen sociale problemen in bepaalde wijken op te lossen. 
   
 • Als vrijwilliger maak je een belangrijk verschil in de samenleving. Kies een organisatie die verwezenlijkt wat jij veranderd wil zien. Neem bijvoorbeeld een kijkje op deze sites: socio-culturele organisaties, jeugdorganisaties, 11.11.11 leden. Of word (actief) lid van die politieke partij die best aansluit bij jouw levensvisie en keuzes. 
 • Veel organisaties proberen het beleid te beïnvloeden door te lobbyen. Ze spreken politici aan en leggen hen uit wat er volgens hen beter kan. Bij sommige organisaties kan je als vrijwilliger mee nadenken over het ‘ideale beleid’. Zo kan je als jongere deel uitmaken van de werkgroep Europa bij de Vlaamse Jeugdraad. Organisaties vinden hier alvast '7 tips om te lobbyen'.

5. Stem bewust

De volgende verkiezingen zijn in 2024. Nog even tijd dus om goed na te denken wie nu exact je stem verdient. 

 • Volg de Europese actualiteit in de krant, op de radio, online of op tv. Wil je het Europese nieuws op de voet volgen, voeg dan één van deze sites toe aan je favorieten: EUObserver, Politico, Europa Nu. Vooral deze laatste website van onze Noorderburen is absolute aanrader (EuropaNu).
 • Laat het je live uitleggen tijdens een infoavond of debat. Het is de ideale gelegenheid om je vragen voor te leggen aan een politicus of expert. Hou de website van Europe Direct in jouw provincie in de gaten, of surf naar UitInVlaanderen.

Campagne Nee tegen nonsens

Ontdek het hier