Op deze 9 mei hebben we drie goede redenen om te feesten. Ten eerste vieren we vandaag de ‘dag van Europa’. Ten tweede bestaat de organisatie 60 jaar. En tot slot stellen we je graag ‘Europahuis Ryckevelde’ voor: de nieuwe naam waaronder we voortaan onze kwaliteitsvolle en creatieve Europawerking voortzetten.  

Een dik jaar geleden verhuisde de vzw ‘Ryckevelde’ van het gelijknamige domein in Damme naar een gloednieuw kantoor in Brugge. De vraag naar een naamsverandering drong zich op. Onder het motto ‘ken je verleden vooraleer je aan de toekomst begint’, dook de organisatie in de archieven.

En die zijn rijk gevuld: 60 jaar geleden, in de zomer van 1956, richtte Karel Verleye zijn ‘Europahuis’ op. Het doel: Europa dichter bij de mensen brengen en vice versa. Het Europahuis bouwde een breed gekende werking uit: duizenden jongeren zakten af naar het domein Ryckevelde om er Europalezingen te volgen en te debatteren over Europa’s toekomst. Onder hen ook de eerste ‘president’ van de EU: Herman Van Rompuy. Ook andere prominenten, zoals Jean-Luc Dehaene, gaven later aan dat ze hun Europese microbe op Ryckevelde te pakken kregen. Ryckevelde is zo een van de oudste bestaande educatieve organisaties in Vlaanderen.

Met veel gedrevenheid zet de huidige ploeg de werking verder. En dat is nu meer dan ooit nodig, want met de recente opeenvolgende crisissen in Europa is het erg belangrijk om te blijven informeren over de EU.

Vandaag, niet toevallig op 9 mei, de dag van Europa, stellen we je graag ‘Europahuis Ryckevelde’ voor: Een omschrijving uit het prille begin die ons nu de toekomst in leidt, want het past bij de organisatie: Een open huis waar iedereen welkom is voor heldere informatie over de EU, creatieve workshops en participatietools om zo mee te bouwen aan het Europa van de toekomst.

Je vindt onze zelfde kwaliteit en dienstverlening onder deze nieuwe naam en in een nieuw kleedje, met een boeiende website waarop van alles te ontdekken valt: thematische infocampagnes (met als eerste de ‘brexit’), Europa-dossiers over de belangrijkste actuele thema’s en ons aanbod workshops en lesmateriaal.

De volgende 60 jaar mogen beginnen. Fijne dag van Europa!

Kijk hier om meer te weten te komen over onze geschiedenis of over de founding fathers.

 

Campagne Brexit

Ontdek het hier