Hoe krijg je 11- en 12-jarigen razend enthousiast over Europa? Met Sterrenklas, een online wedstrijd over Europa. Vanaf 20 februari dagen zes Europese sterren jouw klas uit: slagen je leerlingen erin om hun Sterrenlied te vervolledigen en Sterrenklas te worden? Dan maakt jouw klas kans op een leuke daguitstap.

De Europese vlag is zes van haar sterren kwijt. Zes avontuurlijke sterretjes konden hun enthousiasme over Europa niet bedwingen en zijn op pad gegaan om 11- en 12-jarigen te vertellen over de Europese geschiedenis, culturen, landen, regio’s, actualiteit en beslissingen. De sterren keren pas tevreden terug naar hun vlag als jouw leerlingen tonen dat ze weten waar de Europese Unie om draait. Je leerlingen bewijzen dit door zes ontbrekende woorden van hun lijflied, het Sterrenlied, in te vullen. Doen ze dit goed, dan wordt de klas een echte Sterrenklas!

Klassen kunnen van 20 februari tot en met 5 mei Sterrenklas worden. Op 9 mei loot een onschuldige hand per provincie een winnaar uit de Sterrenklassen. Deze klassen winnen een daguitstap naar Bokrijk op 15 juni.

Dit spel laat zien wat de impact is van de EU in het dagelijks leven van kinderen. Bovendien bereik je met Sterrenklas heel wat eindtermen binnen 'Mens en maatschappij' (bv. 2.15, 2.16, 3.7, 4.3, ...) en 'ICT' (bv. 2, 4, ...). 

De initiatiefnemers

Sterrenklas is een initiatief van de Europe Directs van 8 Vlaamse & Waalse provinciebesturen en het Brussels Gewest. Dit zijn lokale informatiecentra van de Europese Commissie die in België binnen de provincies en Brussel gevestigd zijn, in samenwerking met de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Europahuis Ryckevelde werkte het concept uit.

Word Sterrenklas

Inschrijven kan vanaf 13 februari op www.wordsterrenklas.be, deelnemen met de klas start op 20 februari. Wil je meer informatie? Dan kan je terecht bij Europahuis Ryckevelde op info@europahuis.be of 050 35 27 20.

Campagne Brexit

Ontdek het hier