‘Grens-weg’ is een educatief spel over het thema Europa. Leerlingen van de derde graad van het basisonderwijs maken op een laagdrempelige manier kennis met de Europese kaart en met de Europese Unie. 

Tijdens het spel verzamelen de leerlingen puzzelstukken. Zes groepjes leerlingen spelen tegen elkaar en verzamelen zoveel mogelijk puzzels. Een volledige puzzel bestaat uit vier puzzelstukken met hetzelfde symbool. De kinderen gaan bij de andere groepen op zoek naar ontbrekende stukken. Daarvoor beelden ze het symbool uit dat op het puzzelstuk staat en beantwoorden ze een vraag over Europa. Per volledige puzzel ontvangt de groep een EU-kaartje. De groep met de meeste EU-kaartjes wint het spel.
In de loop van het spel bouwen de kinderen samen aan de kaart van Europa en verzamelen ze weetjes over de Europese samenwerking.

Na afloop volgt er een nabespreking. Een eerste deel is opgebouwd rond de kaart van Europa. Het gaat over de verscheidenheid aan landen, toerisme en cultuur. Een tweede deel gaat aan de hand van de weetjes op de puzzels dieper in op de werking van de Europese Unie. 

Europahuis Ryckevelde werkte de oorspronkelijke versie van dit lesmateriaal uit in samenwerking met De Aanstokerij. In 2014 herwerkte Europahuis Ryckevelde dit spel, met financiële steun van het Erasmus+ programma van de Europese Commissie. 

Doelgroep

Leerlingen van het vijfde (derde semester) en zesde leerjaar basisonderwijs. 

Eigenschappen

  • Soort materiaal: een educatief spel.
  • Talen: Nederlands.
  • Extra documenten: Er is een bijhorende handleiding voor de begeleider.
  • Kostprijs: een begeleiding van het spel kost 135€, exclusief verplaatsingskosten. 
  • Laatste update: 2015
  • Deze publicatie heeft het WAT WAT label, het label voor juiste jeugdinfo.

 

Gebruik dit lesmateriaal

Je kan het lesmateriaal uitlenen door contact op te nemen met Europahuis Ryckevelde: 050/352720 of info@europahuis.be


Ga Internationaal

Hoe internationaal is jouw school of organisatie al?

Campagne Klimaat

Ontdek het hier