Geert Hoste: 'Mensenrechten en Europa: belachelijk, belangrijk of Belgisch?'

Europahuis Ryckevelde, het Vlaams-Europees verbindingsagentschap (VLEVA) en de Provincie West-Vlaanderen nodigen je graag uit op woensdagavond 9 mei voor de dertiende editie van de State of the European Union. Naar aanleiding van de dag van Europa op 9 mei vragen we telkens een vooraanstaand spreker om vanuit zijn of haar perspectief luidop na te denken over Europa en onze gezamenlijke toekomst. Dit jaar spreekt  Geert Hoste deze State of the European Union uit.

Geert Hoste (Brugge, 1960) studeerde rechten in Gent en trad op als politiek cabaretier. Een minder bekende kant van de humorist is zijn inzet voor de mensenrechten. Al 25 jaar is hij gezicht voor campagnes rond vrije meningsuiting, politieke gevangenen en de sensibilisering van de mensenrechten. Hij is ambassadeur voor Amnesty International Vlaanderen en Rode Kruis Vlaanderen.

Zijn State heeft als titel 'Mensenrechten en Europa: belachelijk, belangrijk of Belgisch?'. 

De jaarlijkse State of the European Union

De 'State of the Union' is de jaarlijkse toespraak van de president van de Verenigde Staten van Amerika tot de leden van het Amerikaanse Congres waarin hij de staat van het land overschouwt en zijn plannen en politieke doelstellingen voor het volgende jaar bekendmaakt. 

Nog voor ook de voorzitter van de Europese Commissie besliste om jaarlijks in september een Europese 'State of the Union' uit te spreken, raakte Ryckevelde vzw door deze Amerikaanse traditie geïnspireerd voor een eigen 'State of the European Union'. Al gauw waren ook andere partners zoals het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap, het Vlaams Parlement (vorige edities) en dit jaar ook de Provincie West-Vlaanderen overtuigd om met dit jaarlijkse evenement de ‘Dag van Europa’ in de kijker te zetten in Vlaanderen. 

Vorige sprekers waren onder andere Kader Abdolah (2016), Jef Lambrechts (2015), Koen Lenaerts (2014), Gerard Mortier (2013), Jan Leyers (2012) en Geert Mak (2011). Bekijk hier het overzicht van eerdere edities van de State of the European Union en de wedstrijden.

Praktisch

Programma

20.00u: Verwelkoming door de gedeputeerde van de Provincie West-Vlaanderen
20.15u: State of the European Union door Geert Hoste
21.00u: Afsluiting door VLEVA en Europahuis Ryckevelde
21.10u: Receptie

Campagne Brexit

Ontdek het hier