'Fake news'. Is het iets wat enkel in de VS voorkomt, of niet? In de aanloop naar de verkiezingen verwacht de EU dat er heel wat fake news op ons zal afkomen. In deze interactieve lezing bekijken we wat fake news is en welke andere technieken gebruikt worden om ons als kiezer te beïnvloeden. Testjes om het publiek te trainen zijn inbegrepen.

Eerst nemen we het fenomeen 'fake news' onder de loep: wat is het en hoe krijgen we er mee te maken? We bekijken een aantal berichten die in de media verschenen en trainen de deelnemers waarop ze kunnen letten om fake nieuws te detecteren. We gaan ook na op welke andere manieren we als kiezer vaak worden misleid. Ook hier bieden we het publiek alle nodige informatie en oefeningen om zich er tegen te wapenen. 
In een 2de (korter) deel richten we onze blik op de Europese Parlementsverkiezingen van 26 mei 2019. We zetten op een rijtje wat het belang is van het Parlement, hoe ze beslissingen neemt en wat er tijdens deze verkiezingen op het spel staat. Daarbij tonen we ook hoe deze technieken worden ingezet tijdens de verkiezingscampagne, wat de mogelijke gevolgen zijn voor het Parlement en de EU, en hoe de EU en de lidstaten deze desinformatie proberen aan te pakken.

Waar

De spreker van Europahuis Ryckevelde komt naar een door jou geregelde locatie. Het lokaal moet voorzien zijn van een scherm of witte muur, voldoende groot om op te projecteren. De spreker brengt zelf een laptop en indien nodig een beamer mee.

Duur

De lezig duurt anderhalf uur, tenzij anders afgesproken

Doelgroep

Volwassenen

Deelnemers

Op het aantal deelnemers staat geen beperking.

Prijs

Deze lezing kost 150 euro, alles inbegrepen.

 

Deze infosessie reserveren

Neem je agenda, pin een datum waarop je deze lezing wil laten doorgaan (vanaf 1/10/2018) en klik hier om te reserveren.   


Ga Internationaal

Hoe internationaal is jouw school of organisatie al?

Campagne Klaar voor je Europese vakantie?

Ontdek het hier